Үрсэн бяслагтай төмсний «дофин»
Орц: Таван хүний порцоор
Төмс таван кг, нэг стакан сүү,
200 г хатуу бяслаг, нэг ширхэг сармисны хумс
50 г цөцгийн тос, 0,3 цайны халбага нунтаг самар
хар перец болон давс.
Бэлтгэх арга:
Ижил хэмжээтэй, хальс нь гэмтээгүй томхон төмс шилж аваад сайтар угаан, хальсалж, 2 мм нимгэнтэй дугуй зүснэ. Харин бяслагаа томхон нүхтэй үрүүлээр үрнэ.
Үрсэн бяслагныхаа талыг нь сүүtei хамт холигчид хийж холино. Дээр нь нунтагласан мускатны самраасаа хийн хар перец болон амтлагчаа цацаарай.
Сармисаа цэвэрлээд ширхэгийх нь дагуу хэрчих хэрэгтэй. Төмсөө шарахдаа цөцгийн тос түрхэн, үрсэн сармиснаасаа дахин цацана. Шарах шүүгээгээ 200 С хэм хүртэл халаан төмсөө зуйван хэлбэртэй болгож тавиад үлдсэн бяслагаасаа цацан шарах шүүгээндээ хийж 45 минут байлгана.
Халуунаар нь ногоон сонгино цацаж, цагираг болгон хэрчиж шарсан сонгиноор хачирлан таваглаж өгөөрэй.